Historien vår

Historien om Holmen Husky Lodge er en historie om lidenskap for hundekjøring og de påfølgende naturopplevelsene på tvers av to generasjoner. Hundekjøring og de utrolige øyeblikkene en får oppleve fra hundesleden har stått sentralt i livene våre siden 1980-tallet. Følelsen en får ute på sleden, alene med hundene i møte med naturen, er ikke en aktivitet som kan beskrives men en følelse som må oppleves. Og den kan fort bli avhengighetsdannende.

Duis magna nulla, semper eget feugiat vitae, semper nec diam. Nunc efficitur nisl nec hendrerit sollicitudin. Curabitur egestas, ex in fermentum mollis, urna dui vulputate ipsum, vitae rhoncus magna nisi ut ligula. Cras ipsum leo, dapibus vel egestas nec, egestas sed massa. Mauris sit amet mi sit amet purus sollicitudin malesuada. Duis eleifend purus a maximus aliquam. Mauris iaculis mollis erat, ut scelerisque nunc dictum eu. Proin id mollis est, vel rhoncus leo. Suspendisse ac suscipit enim. Cras tincidunt magna non nisi consequat, vitae porta erat auctor. In feugiat, nisi id maximus iaculis, metus ante condimentum turpis, tempus malesuada diam augue id dolor.

Det begynte med Kari Jæger og Eirik Nilsen, som hver for seg oppdaget hundekjøring fra hvert sitt hjørne av Norge. Han i Troms og hun i Oslo. Som mange før dem, og enda flere etter, ble de raskt bitt av hundekjøringsbasillen. Dette var definitivt noe de ville dedikere mer av tiden sin til.

På 1980-tallet begynte Finnmarksløpet, som etter hvert har blitt Europas lengste og tøffeste hundeløp, å vokse. Stein Håvard Fjestad, den beste hundekjøreren på den tiden, ble Karis mentor, og hun endte opp med å trene hundene hans og bli handleren hans da han vant Finnmarksløpet i 1986. Samme året bestemte hun seg for å flytte til Alta og endte med å kjøre løpet i 1987 som en av de to første kvinnene som noensinne kjørte løpet, og banet veien for andre, dyktige kvinnelige hundekjørere som kom etter. Hun kjørte aldri flere løp men ble kort tid etter Finnmarksløpets første daglige leder og brukte 10 år av livet sitt på å profesjonalisere og dyrke løpet.

I mellomtiden begynte Eiriks øyne også å dras mot Alta, hvor Finnmarksløpet både begynner og slutter. Han hadde tilbrakt mange vintre i Tromsø og Kautokeino, hvor han drev med hundekjøring, men det var tydelig at det var Alta som var hundekjøringsmekka i Europa. Eirik kjørte Finnmarksløpet for første gang i 1988, det samme året som de to møttes i hundegården til en felles venn og det slo gnister som førte dem sammen i 23 år. I løpet av de neste 18 årene konkurrerte han i Finnmarksløpet 14 ganger, hvorav han kjørte hele løpet 12 ganger, som er en bragd i seg selv, og kjørte til en førsteplass ved tre anledninger.

Paret slo seg ned på Holmen, nær Altaelva og sporene som Finnmarksløpet bruker til å konkurrere i. Her har de oppdratt to barn og utallige hunder ved siden av vanlige jobber, samtidig som de tok gjester fra hele verden med på tur. Når de først flyttet hit var det kun et gammelt, etterkrigshus og en låve til kyr og hester på eiendommen. Gjennom årene bygget de opp Holmen Husky Lodge planke for planke til den unike plassen du ser i dag.

Barna, Oda og Brage, så godt som vokste opp i hundegården og, mange år senere, lenge etter at foreldrene hans først deltok i Finnmarksløpet, fortsetter Brage løpstradisjonen til foreldrene. Samtidig som han driver familiebedriften, har han også pustet liv i tradisjonen med å konkurrere, blant annet i Finnmarksløpet. Nok en gang er Holmen hjem til et løpsspann og en ny generasjon av både hundekjørere og hunder ivrer etter prøve seg på Europas lengste hundekjøringsløp.

Samtidig fortsette vi å ønske både nye og gamle gjester velkomne inn i det arktiske livet vårt hvor vi ønsker å dele vår lidenskap for trekkhunder og de unike naturopplevelsene hundekjøring og Holmen har å tilby.